Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Siirry etusivulle
Sirpa starttaa ladulle
Aihe: Talvipäivät

Hiihtokisoissa mahtavan urheilujuhlan tuntua

AKT:n Talvipäivien hiihtokilpailut käytiin Virpiniemessä pyryssä, mutta innokkaiden kisailijoiden ilmeet olivat sitäkin aurinkoisempia. Näitä kisoja oli odotettu, laduilla otettiin mittaa tutuista kilpakumppaneista.

TEKSTI JA KUVA Sini Silvàn
Julkaistu

Virpiniemen hiihtokeskuksen kioskissa olivat kahvit kuumina. Ilmassa oli sankka lumipyry, mutta ilman lunta ei ole hiihtosäitä. Ilmassa alkoi olla suuren urheilujuhlan tuntua.

- Aika vaativat maastot, äkäisiä nousuja, kyllä niissä mehut karkaa, Martti Myllyniemi Pyhäjokilaakson Autoalantyöntekijöistä sanoi reitin jo kertaalleen kokeiltuaan ennen kisaa.

Ei ole yhdistettyä kisalajina, vitsaili Haapavedeltä kisoihin tullut Myllyniemi. Vaikka paikalla olisi löytynyt hyppyrimäkikin. Myllyniemi lähti matkaan 60-vuotiaiden sarjaan. Takana on muutama sata hiihtokilometriä tältä talvelta.

- Tällä iskias paranee, hän totesi. Myllyniemi ehätti maaliin sarjansa toisena.

Voitelu kelin mukaan

Pekka Kolehmainen Joensuun Seudun Autoalantyöntekijöistä osallistui yli 75-vuotiaiden sarjaan. Matkassa olivat kahdet luistelusukset voideltuna eri keleille. Nyt alle otettiin ne reikäpääsukset, joissa on alla Swixin ja Vauhdin voiteita. Sininen parafiini tuo luistoa, pintaan tuli vielä Swixin nappia, suihkutettavaa pikaluistoa. Tämä sarja oli koko kisan kovin. Kolehmainen otti komeasti kolmannen sijan.

Kisasiskot tapasivat iloisina ladulla

Iloisena naisten sarjaan lähtee Sirpa Kelkka Kotkan Autoalantyöntekijöistä Haminasta kisaamaan vapaalla hiihtotyylillä 60-vuotiaiden sarjaan. Onko mielessä voitto?

- Aina on voitto mielessä, jos saisi vielä rahapalkinnon. Tonttikin käy, kuinka vaan, Kelkka vitsailee. Voitto myös tuli aikaan 12,37. Palkinnoksi kuitenkin tuli tällä kertaa mitali kaulaan.

Takana on nyt hyvä hiihtotalvi, 800 kilometriä on tullut treenattua. Se on ollut mahdollista, sillä hän aloitti joululta viikko töissä – viikko eläkkeellä -järjestelyn. Sirpa Kelkka kertoo ajaneensa linja-autoa 34 vuotta.

Hiihtoon valmistautuu myös kilpasisko Annikki.

- Annikin kanssa ollaan hiihdelty vuodesta 1996 samoissa kisoissa. Yli 40 vuotta on osallistuttu AKT:n kisoihin.

Annikki Pöllänen Kajaanin Seudun Automiehet ry:stä kertoo, että talvi- ja kesäkisat ovat ihan odotettuja. Niissä tapaa aina tuttuja. Hän voitti kisassa oman sarjansa naiset yli 65-vuotta.

Ja sitten starttasikin ensimmäinen hiihtäjä Hannu Turunen AKT:n Kuopion osastosta, joka starttasi ladulle numerolla 2. Ja voitti luottamustoimen haltijoiden sarjan.

Viimeisenä matkaan lähti kisojen konkari, Oulun Seudun Autoalantyöntekijöitä edustava Eino Niemelä yli 85-vuotiaiden sarjaan. Hän sai sarjansa ainoana ja parhaana mitalin ajalla 18,02 tiukkaan aikaan.

Kuumaa mehu odotti maalissa. Ensimmäisenä ladulta ennätti maaliin työsuojelutoimitsija Pasi Ritokoski. 15,14 ajalla hän voitti toimitsijoiden sarjan.

Puheenjohtaja Seppo Taskila Oulun Autoalan työntekijöistä kertoo, että AKT:n Talvipäivien hiihtoon ilmoittautui 36 hiihtäjää, ladulle heistä starttasi kuitenkin runsaat parikymmentä. Hiihtäjiä oli sarjoista yli 45-vuotiaat aina yli 85 vuotiaisiin.

Kisapaikka Virpiniemi on Oulun seudun merkittävin hiihtokeskus. Talviurheilukeskuksessa järjestetään SM-kisoja. Maasto on hyvin vaihteleva, vaikka on meren lähellä ja rannalla, niin korkeuseroja löytyy. Virpiniemessä hiihdetään Riitta-Liisa Roposen maisemissa, hän on Virpiniemestä Haukiputaalta kotoisin.

Hiihtotulokset luettavissa akt.fi- Salibandya voi seurata reaaliajassa.